Зеленський закликав Європу передати Україні сучасні танки

Зеленський закликав Європу передати Україні сучасні танки

Хто першим надасть Україні сучасні танки, відкриє цю можливість постачання для всього світу — Президент Зеленський на засіданні Європейської Ради 15 грудня закликав 27 європейських країн збільшити оборонну підтримку України.

Про це повідомляє сайт Офісу Президента.

Володимир Зеленський подякував Європі за масштабну й різнопланову допомогу Україні: «Ніщо інше не доводить силу Європи так наочно, як сльози вдячності на очах людей, яких звільняємо від російської окупації завдяки, зокрема, вашій підтримці».

За ці півроку [з моменту, коли Україна здобула статус кандидата на вступ у ЄС] ми почали будівництво повітряного щита для України, а отже — створення однієї з ключових гарантій безпеки для всієї Європи. Коли в нас буде достатньо потужна й сучасна система ППО й ПРО, ми зможемо демонтувати основу російського терору, а саме: знищимо здатність Росії знищувати інших. Я вдячний усім нашим партнерам, які допомагають нам з ППО й ПРО, гарантують безпеку всьому східному флангу Європи

Президент зазначив, що наступні півроку стануть вирішальними у протистоянні з РФ. Він закликав ЄС підтримати Україну в енергетичній сфері та запровадити обмеження на російську нафту, нафтопродукти та газ, щоб позбавити РФ здатності фінансувати війну.

Зеленський наголосив, що критично важливою для захисту української свободи й самої ідеї Європи у глобальному протистоянні з Росією, є оборонна підтримка України.

Ми потребуємо більш сучасних озброєнь, більшого обсягу постачання. Це стосується і ППО, і ПРО. І я прошу кожну з 27 країн Європейського Союзу вирішити, що конкретно ви можете зробити для збільшення обсягу постачання ППО й ПРО.

Це стосується і сучасних танків. Немає жодної раціональної причини, чому б Україні не отримати їх уже зараз. Я прошу вас проявити лідерство: той, хто першим надасть сучасні танки, відкриє цю можливість постачання для всього світу й запам’ятається як один із найбільш важливих захисників свободи в наш час.

Це стосується і більш далекобійних артилерійських і ракетних систем, які могли б пришвидшити закінчення російської агресії.

Все це — прямий порятунок мільйонів життів.